Fjernelse af polypper:
 
           
0      
           
 

Printvenlig udgave - se nederst på denne side   

           
 

Polypper er en samling af klumpet, svampet væv, som findes bag næsen i det man kalder næsesvælget og som består af lymfatisk væv. Samme sted findes i øvrigt de eustakiske rør, som er forbindelsen imellem næsesvælget og mellemørerne. Lymfevæv er sædvanligvis en del af kroppens immunforsvar, men lymfevæv kan også i sig selv blive involveret i infektioner. Det sidste kender man f.eks. fra mandlerne, som er opbygget af samme vævstype.
Hyppige, gentagne øvre luftvejes infektioner menes at være en del af baggrunden til polyppernes opståen og udvikling. Men også arvelige og allergiske årsager menes at have betydning.
Generende polypper findes oftest fra 1-års alderen og frem til de første skoleår.

Symptomer på polypper:
De fleste kender udtrykket - med åben mund og polypper - og det er faktisk ikke helt ved siden af. Luftpassagen gennem næsen lukker mere eller mindre til, og man oplever et barn, som i større eller mindre omfang trækker vejret med åben mund. Patienten får en nasal, snøvlende, stemme og en dårlig nattesøvn som ofte ledsages af snorken. Hyppige forkølelsesepisoder ledsaget af mellemørebetændelse og/eller væske i mellemørerne er ligeledes en del af symptomkomplekset.

Fjernelse af polypper:
Fjernelse af polypper foregår i fuld bedøvelse. Lidt populært sagt så skraber man dem bort ved en lille operation som foregår, på trods af polyppernes placering bag næsen (oppe bag drøbelen), via munden.

Komplikationer:
Der er yderst sjældent komplikationer til operation for polypper, men som ved anden form for kirurgi kan efterblødning forekomme. Man bør derfor være opmærksom på at holde sig til kolde drikke (uden brus) samt lunken eller kold kost, f.eks. yoghurt, is og/eller pasta de første 1-2 døgn efter operationen. Efterblødning forekommer yderst sjældent efter fjernelse af polypperne i modsætning til efterblødning efter fjernelse af mandlerne, hvor det er en mere velkendt komplikation. Såkaldt åbent snøvl er en anden mulig, men dog sjælden komplikation, som kan forekomme i efterforløbet.

Anden behandling:
Indsættelse af dræn vil jævnligt være ledsaget af fjernelse af polypperne. Ligeledes vil fjernelse af mandlerne ofte kombineres med fjernelse af polypperne

Andre supplerende bemærkninger:
Ordet polypper skal man være lidt forsigtigt med at anvende, da det i sig selv kun betyder en stilket udvækst - og det kan man finde hos patienter mange andre steder på og i kroppen, ja, såmænd også i næsen uden at der er nogen sammenhæng med det vi hos børn kalder polypper. Polypper hos børn kaldes også for adenoide vegetationer eller på engelsk adenoids.

           
  Printvenlig udgave - kræver at et af nedenstående programmer er installeret på computeren
  Adobe Reader - link til programinstallation
  Foxit Reader - link til anmeldelse af program og programinstallation